L’alcalde de Crevillent “imputat” per prevaricació i citat a declarar el 22 de desembre

El Jutjat d’Instrucció nº 4 d’Elx ha notificat l’auto pel qual s’admet a tràmit la querella presentada per l’Observatori de la Ciutadania Contra la Corrupció, en este auto se cita a l’alcalde de Crevillent, César Augusto Asencio Adsuar, a declarar en qualitat d’investigat el que anteriorment es coneixia com imputat. L’alcalde de Crevillent haurà d’acudir a declarar als jutjats el pròxim dia 22 de desembre a les 10.00 h.

La jutge dels Jutjats d’Elx considera que els fets denunciats poden ser constitutius de delicte de prevaricació administrativa, delicte contra els recursos naturals i el medi ambient, i un delicte d’exaccions il·legals penat en a l’article 437 del codi penal.

Este auto és independent de la sentència coneguda la setmana passada pel Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana que corresponia solament a l’última adjudicació realitzada a l’empresa mercantil Abornasa del contracte del tractament de residus. Este auto és fruit de la denúncia, que en paral·lel a la de l’últim contracte, es va presentar a la Fiscalia Anticorrupció pels aleshores regidors Vicent Selva i Daniel Galvany del Grup Municipal de l’Esquerra i que posteriorment va assumir l’Observatori de la Ciutadania Contra la Corrupció al no poder fer-se càrrec el grup de l’elevada fiança demanada pel jutjat per a admetre’ls com a querellants. 

A diferència de la sentència del TSJCV que solament atenia a l’última adjudicació a Abornasa, este nou auto es remunta i demana explicacions dels pagaments a esta empresa des de l’any 1996. La jutge en la seua exposició de fonaments jurídics al·lega que existia en esta concessió “importants deficiències legals” com l’absència de documents preceptius, indeterminació en les pròrrogues o inexistència de plec de prescripcions tècniques i memòria econòmica i financera. Documents que eren exigibles per la llei estant prohibida la indeterminació de la durada del contracte. 

Per estos serveis, segons la jutge, “l’Ajuntament de Crevillent ha estat liquidant a ABORNASA durant anys i anys, factures d’elevadíssima quantia per la via del reconeixement extrajudicial de crèdits sense saber quins són les condicions tècniques dels serveis prestats i deixant que fora la pròpia empresa qui fixara el preu” malgrat les nombroses notes d’objecció de l’anterior interventor municipal.

També apunta l’auto que va ser aleshores quan des de l’Ajuntament es va desplegar una intensa activitat per a tractar de legalitzar la qüestió del tractament de residus, activitat que es trobava lluny d’ajustar-se a Dret i que responia a l’únic objectiu de donar cobertura o aparença de legalitat a una nova adjudicació del servei a esta mateixa empresa. Fruit d’esta nova adjudicació va ser la contracta que el TSJ sí va estimar però amb la qual l’empresa segueix sense disposar de la preceptiva autorització ambiental integrada.

L’auto també posa l’accent en com l’Ajuntament va intentar fer un Pla Especial el qual estava redactat per la mateixa empresa Abornasa que com a part interessada no havia de ser la redactora, ignorant el mandat legal d’iniciativa pública i ignorant les al·legacions presentades pel Grup de L’Esquerra i diverses organitzacions ecologistes de la zona.

Finalment, la jutge considera que la zona del Fondo de Crevillent-Elx, és una de les tres àrees de tot el Sistema de Zones Humides d’Alacant que està inclosa dins dels LIC (Lloc d’interès comunitari) i catalogada com a Zona d’Especial Protecció per a les Aus (ZEPA), constituint “una de les àrees de major valor ambiental i paisatgístic de la Comunitat Valenciana i de tot el Mediterrani Occidental”.

 

Author Description

admin

Contacte:

crevillentunitatesquerra@gmail.com

96 540 15 26 Ext. 266 (horari de matí)